Hasznos

Ezen az oldalon megpróbáljuk összegyűjteni az összes hasznos információt, ami a felelős állattartáshoz szükséges!

Kalocsa városában praktizáló állatorvosok:

 • Kalo-vet Állargyógyászati Központ Kft ;  6300, Kalocsa, Kígyó utca 13.   Tel: 78/466-800

Nyitva tartás: hétfő-péntek 15-19, szombat 11-13

Állatorvosaik:

 1. Dr. Kunvári Zoltán   70/310-96-75
 2. Dr. Szakál Szabolcs  30/338-09-76
 3. Dr. Török Lajos         30/943-40-05
 • Dr. Kasziba István ;  Kalocsa, Széchenyi út 11.   Tel: 78-462-124,     06-30/6382-604

 

Vidéki állatorvosok:

 • Dr. Mészáros Zsolt ; Harta, Rákóczi Ferenc u. 4.   Tel: 06-20/916-1102
 • Dr. Bozi Róbert ; Kiskőrös, Jókai Mór u. 5.              Tel: 06-78/451-336
 • Dr. Kovács Péter ; Solt, Kossuth Lajos u. 38.          Tel: 06-30/962-9858

Vidéki állatkórházak:

 • Központi Állatkórház Szekszárd ; Mikes u. 14. Tel: 06-74/315-351, 06-30/551-4653
 • Kecskeméti Állatkórház és Gyógyszerforgalmazó Kft ; Halasi u. 34. 06-76/328-108

 Mikrochip, egyedi azonosító kutyáknak:

Mit jelent a kutyák mikrochipes azonosítása, a „chip beültetés”?Ez a beavatkozás azt jelenti, hogy a kutyák bőre alá egy olyan kis méretű “kapszulát” ültetünk be, ami a kutyát egyedileg azonosíthatóvá teszi.

Mikor és miért fontos a mikrochip?
Minden állatnál, de kutyáknál mindenképp javasolt, és indokolt. A mikrochip beültetés lényege nem csupán a mikrochip, hanem az egyidejű regiszrtáció. Maga a chip csupán egy vonalkódnyi számsort tartalmaz. Ez a kód alkalmas arra, hogy kedvencünk egyedileg azonosítható legyen (minden számsor egyedi, csupán 1 létezik belőle). Ezt a számsort regisztráljuk egy központi adatbázison  számos információval együtt, egyrészt az állatról másrészt a gazdi elérhetőségéről.  Ennek jelentősége óriási! Ha kutyusunk elveszik, elcsavarog, így akár az ország másik végén is megtalálva visszakerülhet hozzánk. Minden menhely, ebrendészeti telep rendelkezik mikrochip leolvasóval, és minden befogadott, befogott kutyát rögtön ellenőriznek. Ugyanez a helyzet, ha egy talált kutyával állatorvoshoz fordul a megtaláló. Ha van chip, akkor annak a száma alapján az adatbázisból kikereshető a tulajdonos. Ez a módszer sokkal megbízhatóbb, mint a biléta, melyet sokszor elhagy az állat. A mikrochip nem távolítható el, az mindig az állatban marad.
FONTOS: 2013. január 1-től a 4 hónapos kórnál idősebb kutyák chipezése kötelező! 

PetVetData itt ellenőrizheti le mindenki hogy kutyája mikrochipje regisztrálva van e az országos nyilvántartásban, ha nincs forduljon állatorvosához aki a chipet beültette!

Kutyák védőoltásai:

A kutya védőoltás javasolt és hatékony menete a következő:

 • Az első oltás az alap immunizálásra szolgál, 1-2 hónapos kórban megkapja az eb a Parvó vírus ellenl védőoltást, mely a bélgyulladás ellen védi.Ez azért fontos, mert annál veszélyesebb a vírus minél fiatalabb a kutya, ha nincs oltva akár két nap alatt is elpusztulhat az állat.
 • 7-8 hetes korban: Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás.
 •  9-10 hetes korban: kutya kombinált oltás.(kutya parvovírus, szopornyica, kennelköhögés, fertőző májgyulladás, leptospirózis).
 •  11-12 hetes korban: Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás.
 •  13-14 hetes korban: kutya kombinált oltás. (kutya parvovírus, szopornyica, kennelköhögés, fertőző májgyulladás, leptospirózis).
 •  15-16 hetes korban: veszettség elleni oltás. KÖTELEZŐ!
 •  4-5 hónapos korban: ajánlott a Lyme-kór elleni oltás (4 hetes ismétléssel)
 •  6 hónapon belül: veszettség elleni oltás ismétlése. KÖTELEZŐ!
 •  12 hónapos korban: Fertőző betegségek/kombinált

Évente egy alkalommal ismétlő oltások!

Az első veszettség elleni védőoltást 6 hónapon belül ismételni kell! A 2. veszettség oltástól számított 1 év múlva kombinált veszettség elleni oltás javasolt, amit évente kell ismételni. Mivel az országban nagy a kullancsveszély, a sokat kiránduló kutyákat érdemes Lyme kór ellen is beoltatni.
Belső élősködök elleni kezelések:
 • 2-12 hetes korig a kölyköket kéthetente,
 • majd háromhavonta ajánlott széles hatásspektrumú féregtelenítő készítménnyel kezelni.
Külső élősködök elleni kezelések:
 • A jó minőségű bolha- és kullancsnyakörvek kb. 6-7 hónapig nyújtanak védelmet. (Kiltix, Scalibor)
 • Az un. „spot on” készítmények általában bolhásság ellen 3 hónapig nyújtanak védelmet, de a kullancsokat csak 3-4 hétig tartják távol. (Frontline, Advantix, Prac-tic, stb.)
 • Az utóbbi évek éghajlatváltozásának hatására hazánkban is egyre gyakoribb a Dirofilaria repens nevezetű fonalféreg, mely ízeltlábú vektorok (főként szúnyogok) közvetítésével terjed, akár emberekben is megtelepszik. A féreg lárvák a véráramban sodródva jutnak el az egyes szervekbe, gyakran akadnak meg sok kapillárissal átszőtt területeken, főként a bőrben és a szemben. Az emberi fertőzések gyakorisága háziállataink védelmével csökkenthető. (Advocate, Stronghold)

Etetés:

Ez minden gazdinak szíve joga, és anyagi lehetősége, hogy mivel eteti kutyáját, viszont mi szeretnénk az olvasóval megismertetni egy olyan etetési formát, ami egyenlőre még nem terjedt el széleskörűen, ez nem más mint a “nyers etetés”.

110730 068

Mit is jelent a nyers etetés? Két fajtája elterjedt az egyik a BARF (Bones and Raw Food Diet) a másik pedig a Prey Model. Természetesen vannak akik vegyítik a kettőt vagy pedig saját ízlésük szerint etetnek. Hogy miért is etessünk nyers kosztot kutyánkkal? A válasz igen egyszerű. Egyrészről biztosan tudjuk, hogy a kutyánk mit eszik, másrészről pedig a kutyák ragadozó állatok akármennyire is háziasodtak mégis csak a farkas őstől származnak így ez tesz a legjobbat az emésztésüknek és az egészségüknek. Rengeteg betegség és allergia előzhető meg ezzel az etetési módszerrel.

Közismert tény, hogy a jelenleg kereskedelemben kapható állateledelek túlnyomó része mesterséges aromákat, színezékeket, adalékanyagokat, tartósítószereket és különféle vegyi anyagokat tartalmaznak, melyeket az állatok szervezete nem tud kellőképpen feldolgozni, és komoly hatással vannak az immunrendszerükre. Sok gazda tudja, hogy a különböző bőrbetegségek, degeneratív megbetegedések és az allergiás kutyák száma rohamosan nővekszik évről évre. Egyre több táp van forgalomban, sokszor komoly fejtörést okozva egy-egy újdonsült gazdinak a választásban.

Már a legkisebbeket is etethetjük ezzel egésszen időskorukig. Természetesen mindig a fajtának és a kornak megfelelően állítsuk össze a csontos hús keménységét és nagyságát..

BARF:

A módszer a táplálék nyers és természetes formájában való etetést jelenti. A BARF szerint a felnőtt súly 2%-át kell adnunk kutyánknak napi két részre elosztva. Ennek aránya 40% csontos hús, 30% zöldség-gyümölcs és 30% nyers hús.

Csontos húsként adhatunk csirke, kacsa, pulyka farhátat, lábat, nyakat, combot, szárnyat, mellcsontot, fejet. Marha szegy, oldalast. A terherhordó csontokat a nagytestű állatoktól ne adjuk mert azok túl kemények. Adhatunk nyúl gerincet, szarvast. Zöldségből és gyümölcsből van néhány amit nem szabad a kutyának adni vagy csak nagyon kis mértékben, ilyenek a szőlő, paradicsom, avokádo és azok a zöldségek amik puffasztanak.

Húsként pedig csirke, pulyka, kacsa, nyúl, szarvas, birka, marha is mehet.

A nyers húsokat fagyasztásos hőkezeléssel tudják a kissé gyanakvóbbak kezelni, de nagyon sokan rögtön frissen adják a húst és hosszú életű, problémamentes kutyusaik vannak.
Kiegészítőnek adhatunk egy-két kanál joghurtot, nyers vagy főtt tojást, hal vagy lazacolajat, zöldkagyló kivonatot (nagyon jót tesz az ízületeknek).

Belsőséget csak hetente egyszer adjunk, nagy mennyiségben hasmenést okozhat.
Az egyedüli hús amit nem adhatunk kutyánknak vagy macskánknak nyersen az a disznó/vaddisznó húsa az Aujeszky-féle betegség miatt. Ezeket a húsokat főzéssel kezeljük elő.

A húsmennyiséget hetente egyszer nyers hallal is kiválthatjuk. A zöldségeket vágjuk apróra vagy pedig turmixoljuk össze az könnyebb emészthetőség miatt, mivel ezeket nem természetes formában találják meg a vadonban, hanem már úgymond előemésztve a prédájuk által.

Prey Modell:

A Prey Modell esetében nem adunk a kutyánknak zöldség és gyümölcsféléket. Csakis nyers hússal tápláljuk őket aminek az aránya: 80 % hús, 10 % csontos hús és 10 % belsőség. Itt kiegészítésként csakis lazacolajat és zöldkagyló kivonatot ajánlanak. Az így etetők nagy százaléka vallja, hogy nincs szükség más kiegészítésre. Az adag a felnőtt testsúly 2-3% kell hogy legyen. Mindenki látja a saját kutyáján, hogy hogyan változik a testsúllya. Ez függ a napi mozgás mennyiségétől is. Természetesen itt is igaz hogy a hús mennyiség hetente egyszer kiváltható nyers hallal viszont a Prey szerint minden nap adjunk kis mennyiségben belsőséget.

Előnyök nyers etetés mellett:

Kutyánk immunrendszere erős és megtanul védekezni a különböző betegségek ellen. Kevesebb daganatos betegség, allergia. A kutyák akik tápos etetés mellett csirke vagy más hús allergiát mutatnak , nyers etetés mellett döntő többségben teljesen gond nélkül megeszik az adott húst.

Sokkal ritkábban lesz beteg. Gyönyörű bőr és szőr kondició. A fogkövesség még idős korban sem fordul elő vagy csak nagyon minimális mértékben. Nincs büdös kutyaszag, se szájszag. A széklet mennyisége a felhasznált tápanyag miatt nagyon kevés, tökéletes állagú és szinte szagtalan. Nincs elhízás, túlsúly, kutyánk több energiával rendelkezik.

Ellenzők és hátrányok:

Sok kutyatulajdonos nem tudja elképzelni, hogy a teljesértékű kutyatápokon kívül van valami más amivel sokkal jobbat tehetne kutyájának. Vagy pedig az a tábor akik főtt házi maradékkal etetnek. Mindig lesznek olyan kutyatartók akik nem fognak hinni egyik vagy másik etetési módszerben.

Egészségügyi szempontból sokak a székrekedéstől, hasmenéstől vagy a szilárd csont okozta sérülésektől félnek. A hasmenést és a székrekedést is el lehet kerülni a megfelelően összeállított étrenddel. A csont okozta sérülések pedig csak főtt csontnál veszélyesek, mivel abban az esetben a hő hatására megváltozik a csont szerkezete és keménnyé változik. A nyers csont puha és rugalmas.

Ha nagyon egyoldalúan etetjük kutyánkat előfordulhat ásványi anyag hiány, ennek előjeleit a gondos gazda észreveszi és állít a táplálék összetételén.

Másik kritikus pont a nyers húsban fellelhető bélféreg lárvák veszélye. Természetesen ez függ attól hogy hogyan tartották az állatot amit kutyánknak adunk. A megbízható helyről beszerzett húsokkal és rendszeres féregtelenítéssel ez a kockázat minimális.

Sok kutyatartó szokott még félni az állatról emberre terjedő betegségektől. De ez a mai civilizált állattartói körülmények között nagyon kicsi. Valamint már bizonyított tény, hogy a szalmonellát és más ételekben terjedő baktériumokat a kutyák emésztőrendszere elpusztítja.

Itt tájékozódhat még a nyers etetésről: B.A.R.F.  – Prey model

Az örökbefogadásról:

2011 óta a menhelyünk több száz kutyát adott örökbe. Az örökbefogadásnak van egy menete… a legfontosabb a kiválasztás! Amikor valaki kilátogat a telephelyre az elsődleges kérdésünk az lesz, mekkora kutyára gondolt? Majd jönnek a kérdések tovább és tovább…szuka? kan? hol tartja a kutyát? lakásban? nagy kertes házban? szökés biztos az otthona? gyermek van a családban? másik házi állat? ..és még sorolhatnám.. gondozóink ismerik a kutyákat, és ezen kérdések megválaszolásával, nagyjából kialakul a kép, hogy milyen kutya is illik Önhöz leginkább. Természetesen Ön választ, de kérjük kérjék ki mindenképpen gondozóink véleményét, mert lehetséges, hogy az Ön által választott kutya aranyos, jópofa (külsőre), de az otthon tartott másik kutya mellé nem ajánlanánk. Ha van idejük látogassanak többször ki a telephelyre,nézzenek körbe, figyeljék meg kutyáinkat, beszélgessenek, érdeklődjenek, az ott dolgozókkal, és előbb utóbb megtalálja Önt az a szempár aki a kutyája szeretne lenni :)

 

Ha a döntés megszületett, minden esetben ki kell tölteni egy örökbefogadási szerződést, kérjük hozza magával személyes iratait is. Minden kutyának ára van….így nálunk is… Gondoljunk csak bele, ha Ön nem vásárolja a kutyát, hanem kapja egy ismerősétől, ahhoz hogy a kutya “rendben legyen” jön az oltási program, kölyköknél ez elég jelentős összeg, ha ténylegesen minden oltását megkapja, ahhoz hogy az immunitás ki tudjon alakulni a betegségekkel szemben. Aztán jön a “chip” amit ugye törvény kötelez, ahogyan azt is hogy a veszettség elleni oltása meglegyen, valamint a féreghajtása. ..ez mind mind jelentős kiadás.. A menhelyünk az oltásokat, a chipezést, a kutya oltási papírjait kedvezményesen kapja meg, nekünk is fizetnünk kell!!, de mi csak az álatlunk kedvezményes kezelések, oltások árát kérjük el. Természetesen a kutyáink többségét ivartalanítjuk, muszály, hisz rengeteg kutya van itt összezárva, és nem tudjuk vállalni az újjabb szaporulatokat. Ennek is van költség vonzata… Mindenféle képpen konzultáljanak a gondozókkal ezekről a részletekről. Van lehetőség arra is, hogy részletekben fizessék ki az örökbefogadás költségeit. Az esetek többségében, a gondozónk “szereti látni” hova került a kutya, így felkeresi Önöket, egy bizonyos idő elteltével, hogy minden rendben van e? (ez benne foglaltatik a szerződésben is)

Jelmondatunk:

“Fogadj örökbe egy kutyát és két életet mentesz meg!” „Aki tőlünk fogad örökbe, két életet ment meg.”

 ..ez valóban így van. Ha kihozunk egy menhelyi kutyát, nem csak az ő életét tehetjük jobbá, de helyet biztosítunk egy másik, kóborló, vagy gyepin félve raboskodó-fagyoskodó társának..

Súlyos betegségek:

Parvo        Babesia      Szopornyica     Coronavírus    Rubath-kór    

Leptospirosis     Veszettség     Kenel köhögés     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>